keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Luhangan voimalat kylpevät tukirahassa

Tuulivoimatukien määrä on herättänyt hiljattain runsaasti keskustelua. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansiapäällikkö Erkki Virtanen kertoo tuulivoimatukien tekevän niiden saajista roope ankkoja (Kauppalehti).

Erkki Virtanen on täysin oikeassa ja havainnollistetaan asia esimerkin kanssa. Luhangan tuulivoima-alue on saanut reilun kahden ja puolen vuoden toimintansa aikana tukea jo lähes yhdeksän (9) miljoonaa euroa ja päälle pörssisähköstä yli neljä (4) miljoonaa euroa. Yhteensä tulot reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa ovat yli 13 miljoonaa euroa. Lukua voi verrata siihen, että kaiken kiinteän omaisuuden arvo Luhangan taseessa valmistumishetkellä oli noin 24 miljoonaa euroa (Tilinpäätös).


Koska Luhangan tuet jatkuvat vuoteen 2026 asti, tulisi tasaisella tahdilla tuloiksi lähes 64 miljoonaa euroa 12 vuoden tukijaksolla. Ei tarvitse pohtia onko tuulivoimatuki täysin ylimitoitettu: kyllä on. Tuulivoimayhtiöiden mukaan tuulivoimalat kestävät 25-30 vuotta, eli tulot jatkuvat vielä pitkään sen jälkeen kuin tukijakso päättyy.

Aika näyttää maksaako Luhangan tuulivoima-alue joskus suomeen voittoja. Tuulivoima-alueen omistaa ilmeisesti Luxemburgiin perustettu säätiö.

Lisää aiheesta (TVKY Luhanka), (TVKY: Vuodesta 2017 ennätyskallis).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti