Kuka omistaa Luhangan tuulivoima-alueen?

Viime päivinä mediassa on kohistu Fennovoiman omistusjärjestelyistä. Tältä voimalaitokselta vaaditaan 60% kotimainen omistus. Varsinaista syöttötariffin kaltaista tukea Fennovoima ei suomalaiselta yhteiskunnalta saa, joskin rahoittajien joukossa on huomattava määrä julkista pääomaa.

Mitä jos vastaava mielenkiinto ja rahojen alkuperän peräänkysely kohdistettaisiin tuulivoima-alaan? Se on energia-aloista tällä hetkellä raskaasti veronmaksajien tukema. Otetaan esimerkiksi Luhankaan Päijänteen rannalle rakennettu tuulivoima-alue.

Kuva 1: Luhangan tuulivoima-alue

Kysymys siis kuuluu: kuka tämän voimala-alueen omistaa? Äkkiseltään voisi ajatella, että omistaja on Ilmatar-yhtiö. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan verkosta löytyy tieto, että pääomistaja on ulkomainen rahasto. Rahaston neuvonantajana toimii SUSI Partners AG. Eli joku on sijoittanut Luhankaan rahoja ja saa neuvoja SUSI Partnersilta.

Luhangan voimala-alue ei siis kuulu Ilmatar-konserniin, vaan johonkin ulkomaiseen konserniin. Vuoden 2014 tilinpäätöksen perusteella yritys on tehnyt viime vuonna voittoa 903,51 €. Taseen loppusumma on 31,97 miljoonaa euroa. Tästä saman konsernin eli ulkomaisen rahaston velkoja on 9,88 miljoonaa euroa.

Luhangan tuulivoima-alue sai vuonna 2015 tammi-helmi-maaliskuussa (Energiaviraston Satu-järjestelmä) yhteiskuntamme verovaroista yritystukea 1 359 716,5 euroa. Luhangan tuottaman sähkön markkina-arvo oli samaan aikaan noin 575 836,16 euroa. Liikevaihdosta (1 935 552,7 €) siis noin 70,2% on yhteiskunnan verovaroista maksamaa yritystukea. Tasaisella vauhdilla tukea maksettaisiin tänä vuonna 5 438 866 euroa. Voimaloita tällä tuulivoima-alueella on kuusi kappaletta.

Mihin maahan Luhangan pääomistajan rahasto on rekisteröity? Ainakin rahat menevät ulkomaille (Kuva 2). Mistä rahat ovat peräisin? Mihin maahan voitot menevät? Energiaviraston järjestelmästä näkee maksetut tuet ja tilinumeron minne tuulivoimatuki on päätynyt. Yrityksen omistusrakenne voi olla moniportainen, joten mikäli ensimmäinen tilinumero löytyy Suomesta, se ei takaa, että rahat jäisivät tai veroja maksettaisiin Suomeen.

Muutamia poimintoja ulkomaisista pankkitileistä: Kuva 2, Kuva 3, Kuva 4 (Energiavirasto)

Kuva 2: Syöttötariffin maksatuspäätös (Energiavirasto)
Ilmatar Luhanka (ulkomainen tilinumero)


 Kuva 3: Syöttötariffin maksatuspäätös (Energiavirasto)
WPD Tuulivoima Mäkikankaan tuulipuisto Oy (ulkomainen tilinumero)

Kuva 4: Syöttötariffin maksatuspäätös (Energiavirasto)
Vindin Svalskulla (ulkomainen tilinumero)


Yleisemmin: Suomessa on tällä hetkellä yli 300 tuulivoimaprojektia. Jos katsoo ketkä hankkeita kehittävät, niin kovin sirpaleista ja säpäleistä on ja erinäisiä hankekehittelijöitä on yhteensä toista sataa kappaletta:

Kuva: tuulivoiman hankekehittäjät

Perinteisiä energia-alan yrityksiä ei seassa juurikaan ole. Moni näistä yrityksistä kertoo avoimesti, että pääomistajaksi tulisi ulkomainen rahasto. Yritykset eivät kerro mistä rahat tulevat ja mihin maahan rahastot rekisteröidään. Emme tiedä minne tai kuka veroista maksetut yritystuet käärii.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti