Älykkäät voimalat
Kysymys kuuluu: minkälainen on tuulivoimalan tuottama ääni? Jos uskoo tuulivoimayhtiöiden luonnehdintaa niin ääni "on kuin jääkaapin hurinaa." Rakennetun puiston lähellä vastustaja taas kertoo: "En pysty nukkumaan ilman kuulosuojaimia. Matala taajuus tuntuu kropassa ja päässä heittää, koirat ja kissatkin käyttäytyvät rauhattomasti."

Voisiko tuulivoimaloilla olla kyky vaieta juuri silloin kun pitää? Se on sinänsä helppoa. Tuulivoimalasta ei lähde ääntä, jos se ei tuota kunnolla sähköä. Jos lapakulmia säätää ja pyörittää voimalaa sähkömoottorilla,  niin voimala tosiaan on lähes äänetön.

Kumpaa näistä uskoa? Päättäjä käy katsomassa bussikyydillä voimaloita. Ne kuulostavat hiljaisilta. Tuulivoimayhtiö kertoo: kokemus on subjektiivista. Mietit päättäjänä: Hulluja nuo valittajat, eihän niistä mitään ääntä kuulunut.

Mitenköhän se oikeasti menee? Mitä tapahtuu silloin, kun sovittu bussikyyti saapuu tuulivoimapuistoon? Tuulivoimaloilla vaikuttaa olevan hieno kyky olla hiljaa silloin kun tarvitaan. Vanha sanontakin kertoo - vaikeneminen on kultaa.

Vestas V112 hiljenee 15.4.2015 ennen kuin vierailijat saapuvat paikalle

VindIn järjesti tänään retken Svalskullaan Pirttikyläläisille. Ystävämme oli hyvissä ajoin paikalla ennen vierailijoiden saapumista. Ja näinhän se Vestas V112 hiljenee ennenkuin vierailijat paikalla kuuntelemassa hiljaisia turbiineja 15 sekunnin pätkä vaihdosta melumoodiajolle. Espanjan valvomosta painetaan nappia: katso lyhyt video sekä pidempi video.

Vierailun loputtua ääni taas nousi. Kuulokkeet korville niin selviää parhaiten, ainakin monen läppärin omat kaiuttimet on aika heikot toistaan ääntä.

Raportoi paikalle sattunut luontoa ihaillut ystävämme

Luhangan puistossa voimalat sattuvat pysähtelemään sopivasti


NWE Sales Oy toi Pöytyän kuntapäättäjät vierailulle Luhangan puistoon 19.3.2015. Pari tuntia ennen päättäjien saapumista paikalle kaikkein lähinnä asumusta oleva sattuu pysähtymään. Missä moodissa muita voimaloita ajettiin tuolloin?

Vastaavanlainen voimalan pysähtyminen sopivasti sattui aikaisemminkin Luhangassa, kun niitä on esitelty toisen kunnan vierailijoille. Vierailijoiden lähdön jälkeen pysäytetty voimala sattui käynnistymään.

Raportoi paikalle sattunut luontoa ihaillut ystävämme

Inkoon Barölandetin voimala mykistyy

Tuulivoimaloilla on ollut samanlaista älyä olla hiljaa jo pidemmän aikaa. Kymmenisen vuotta sitten Inkoon Barölandetissa paikalle kutsuttiin kansanedustajia tutustumaan voimaloiden meluun. Kun edustajat tulivat paikalle, niin mitään ei kuulunutkaan.

Voimalan kierrosluku oli tosi alhainen. Tuulivoimayhtiön edustajat kiistivät asian jyrkästi, mutta esim. Martin Saarikangas ei uskonut voimalayhtiön edustajien vakuuttelua. Tilaisuuden loputtua yksi kansanedustaja kävi läheisellä tontilla, jolloin voimalat pyörivät taas normaalinopeudella. Kansanedustaja oli järkyttynyt metelistä ja lupasi, että meluasiaan puututaan pikaisesti. Nyt vierailusta on kulunut siis kymmenisen vuotta, eikä kansanedustajasta ole vieläkään kuulunut mitään

Ystävämme Inkoon suunnalta

Mitä tästä pitäisi päätellä?

Tuulivoimayhtiöiltä olisi hyvä saada sähkötuotantokäyrät niiltä päiviltä, kun alueilla on vierailtu. Lisäksi olisi hyödyllistä tarkastella voimalakarttaa, josta näkee missä on pysähdytty. Lienee tilastollisesti helppo tarkastella, onko tuulen nopeus voimalan sähköntuotantoon vaikuttava tekijä vai ohjaako sitä jotkut muut mielenkiintoiset lainalaisuudet.


Yhdessä virheellisten melumallien kanssa yllä kuvatun toimintatavan seurauksena saattaa kuntapäättäjille syntyä harhaanjohtava mielikuva tuulivoiman haitoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti