Rehellisyys huipussaan

Salpatuuli houkuttelee piensijoittajia ja verkkosivullaan väittää seuraavaa: "Salpatuuli Osuuskunnan kantava ajatus on tuottaa omistajilleen sähköä tuotantokustannuksilla. Tämä tarkoittaa käytännössä pysyvästi alle markkinahintaista, jopa 50% edullisempaa energiaa." Salpatuuli myös toistaa väitteensä lehtikirjoituksessaan (Etelä-Suomen Sanomat): "--tuottaa jäsenilleen tuotantokustanteista sähköä noin 50% alle markkinahinnan pysyvästi ja ennustettavasti."

Mistä tämä 50% on peräisin? On yleisesti tiedossa, että nykyisillä sähkön hinnoilla mikään investointi ei kannata. Tuotantokustannuksista ja toteutuneista hinnoista löytyy hyvä yhteenveto Riku Merikosken blogikirjoituksesta "Sähkön markkinahinnat ovat jo liian alhaalla."

Salpatuulen 50% perusteet on esitelty heidän verkkosivuillaan olevassa laskelmassa:

Laskelman ongelma on kaksi ongelmaa: ilmoitettu sähkön markkinahinta sekä kerrotut tuotantokustannukset. Kumpikaan ilmoitetuista numeroista ei ole todellinen.

1. Sähkön markkinahinta
Salpatuuli ilmoittaa sähkön markkinahinnaksi 7,35 senttiä/kWh eli 73,5 €/MWh. Sähkön pitäisi siis olla keskimäärin tämän hintaista, jotta 50% säästön voisi saavuttaa. Viimeisellä vuosineljänneksellä Suomessa markkinahinta oli kuitenkin noin 25 €/MWh eli kolmannes ilmoitetusta.

Asiallinen tapa arvioida tulevaa sähkön hintaa on esimerkiksi käyttää ammatikseen sähköön sijoittavien näkemystä tulevien vuosien hinnasta. Tällä hetkellä näkemys vuosien 2016 - 2023 sähkön hinnasta on pohjoismaisessa sähköpörssissä on 24 - 29 €/MWh. Nämä hinnat näkyvät Nasdaq-pörssin verkkosivulta, joissa kukin vuosi on oma ENOYR-rivinsä.

Todellisuudessa markkinahinta on siis alle 3 senttiä/kWh eikä 7,35 senttiä/kWh. Mitään säästöä kuluttajalle ei synny, koska tuulivoiman tuotantokustannukset ovat tuota korkeammat. Lähetimme kyselyn numeroista Salpatuulelle mutta vastausta ei ole kuulunut.

2. Tuulisähkön tuotantokustannukset
Salpatuuli ilmoittaa tuulisähkön tuotantokustannuksiksi 25 €/MWh. On totta, että tuulivoimalla tuotetun sähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet. Mainittu 25 €/MWh on kuitenkin alakanttiin. Yksikään toinen yritys ei ole Suomessa ilmoittanut niin matalia lukemia.


Muuta
Hankkeesta kertova lehtijuttu:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti